top of page
phone.png
+36 20 312 43 71
mail.png

SZIVÁRVÁNY ÉLETUTAK

LMBTQ tanácsadás

Híreink

MEGJELENT! 
 Melegek - Ismeretlen ismerősök a 21. században címmel megjelent Dr. Ritter Andrea könyve, amelyet Június 12-én a 85. Ünnepi Könyvhéten személyesen is dedikál a Corvina sátornál. Szeretettel várunk minden Érdeklődöt! 
 
Oscar Wilde-ot a 19. század végén homoszexualitásáért még börtönbe csukták, Magyarországon a melegség 1961-ig számított bűncselekménynek.
A homoszexualitás az üldözéstől lassan megszabadul, a betegség felfogástól azonban csak 1973-ban, amikor a pszichiátriai diagnosztikai kézikönyvben már nem szerepelt diagnózisként. A társadalmakat mindig is foglalkoztatta az azonos neműek szerelmi kapcsolata. Mára egyre több művészeti alkotás választja tárgyául ezt a témát, miközben az emberek közül sokan prüdériával fordulnak el még attól is, hogy gondolkodjanak rajta. Arról pedig még kevesebbet tudnak, hogy milyen lelki folyamatok dolgoznak mögötte. Fontos, hogy Magyarországon is mind többen legyenek tisztában azzal, miként gondolkodnak ma erről a nagyvilágban, mit mondanak róla a társadalomtudományok, hogy egyáltalán mit jelentenek az alapfogalmak.
Ez a tanulmánykötet azokról szól, akik a heteroszexualitástól eltérő orientációval élnek: a leszbikusokról, melegekről, biszexuálisokról, transzneműekről és queerekről, akiket összefoglalóan LMBTQ embereknek neveznek. Magyarországon ez az első olyan pszichológiai szakkönyv, amely széleskörűen föltárja a homoszexualitás lelki és társadalmi oldalait. A szerző a modern pszichológiai magyarázatokat fölhasználva a közép-európai világra alkalmazza ismereteit. Pszichoanalitikus tudásával nézi és írja le a kérdéssel kapcsolatos lelki jelenségeket, de saját gondolatait is hozzáfűzi. A tanulmányok hangja sokszor tudományos, de a szakemberek, az érintettek és azok hozzátartozói is okulhatnak belőle. A könyv szakmai érvekkel segíti az előítéletek lebontását.
Célja, hogy hozzásegítse a társadalom tagjait ahhoz, hogy szabadabban tekintsenek a különböző szexuális orientációkkal élőkre. 
A tanulmánykötet szerzője Dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának megalapítója és elnöke, az Amerikai Pszichológiai Társaság nemzetközi LMBT hálózatának magyarországi képviselője, az LMBT Tanácsadó Központ megalapítója.

 

A PIPAhíradó!

A Válzoás Rendelő és az LMBT Tanácsadó Központ munkatársai által létrehozott Primus Inter Pares Alapítvány megkezdte működését!

LMBT történeti Hónap előadás!

Ritter Andrea február 11-én az LMBT Történeti Hónap keretében előadást tartott Leszbikus feminista forradalom a pszicholanalízisban címmel.

LMBTQ továbbképzés a

Vadaskert Kórházban! 

 

Ritter Andrea továbbképzést tartott a 

Vadaskert Alapítvány Gyermekpszichiátriai

Osztályán.

Szupervíziónk két éve indult! 

 

RÓLUNK

 

Évek óta foglalkozunk a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális, aszexuális, queer (LMBTQIA), vagyis a heteroszexualitástól eltérő szexuális orientációjú emberek pszichológiai vonatkozású kérdéseivel. Ebben a tekintetben mi a legújabb nemzetközi trendeket követjük, vagyis az eltérő szexuális orientációt nem tartjuk betegségnek, amelyet gyógyítani kell, inkább egy megértendő személyiségvonásnak, tulajdonságnak, amelynek megélése nagyban függ a társadalmi környezettől. Célunk, hogy a környezet és az érintett személyiségének megértésével egy teljesebb életet élhessen a hozzánk forduló személy.

A szakterület összes vonatkozását igyekszünk figyelembe venni. TERÁPIÁS SEGÍTSÉGET nyújtunk az érintetteknek, a hozzátartozóknak és a partnereknek. Terápiás módozataink a tanácsadástól egészen a családterápiáig, önismereti tréningig terjednek. Új lehetőség LMBT Tanácsadó Központunkban a hozzátartozói csoport bevezetése, ahol szülőknek, feleségeknek, vagy akár gyerekeknek is módjuk nyílik megbeszélni a hozzátartozójuk melegségével kapcsolatos gondolatokat, érzéseket. ​

Magyarországon elsőként bevezetjük az érintett emberek számára az LMBT MEDIÁCIÓT. A peren kívüli megegyezés az LMBT emberek részére már évtizedek óta létezik Amerikában. Mivel a társadalom és a jog nem veszi figyelembe az érintettek különböző élethelyzetbeli változásait, pl. válását, öröklését, üzleti folyamatait, a közösségen belüli nézetletéréseket, az érintettek sok esetben elintézetlen, feldolgozatlan sérüléseket szenvednek el emiatt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon is tere legyen a közösség tagjainak arra, hogy szakszerű, hatékony segítséget kapjanak ilyen esetekben is.

 

Évek óta TOVÁBBKÉPZÉSEKET, SZUPERVÍZIÓT tartunk a szakembereknek e témában.

KUTATÁSOKAT végzünk e témában, konferenciákon számolunk be eredményeinkről.

 

Kezdeményezésünkre 2013-ban megalakult a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója, ahol immár szervezett keretek között képviseljük a pszichológia területén az LMBTQ emberekkel kapcsolatos progresszív trendeket.

A szekció azonnal tagja lett az American Psychological Assiciation LGBT International Networkjének (az Amerikai Pszichológiai Társaság Nemzetközi LMBT hálózatának).

 

Szivárványlak elnevezésű kezdeményezésünk a pszichológia területét csak közvetetten érinti. Arra szolgál, hogy az LMBTQ emberek a nekik tetsző, szép mikrokörnyezetben élhessenek.​

 

bottom of page