top of page

Hírek

Néhány visszajelzés az online tanácsadás tapasztalatairól

(ide link a visszajelzésekhez)

Jelentkezés: kérem, írjon levelet a dr.ritter.andrea@gmail.com email címre. 1-2 napon belül válaszolok, és elküldöm a tanácsadással kapcsolatos információkat.

Szakterületeim: A generációk közötti családi, egyéni örökítések, ismétlődések pszichoanalitikus megközelítésben, rendszerszemlélettel.

Az emigráció okozta pszichés problémák kezelése.

LMBTQ kérdések affirmatív megközelítésben.

Főbb Képesítéseim:

  • Pszichológus diploma száma: 1532/1987

  • Klinikai szakpszichológusi engedélyszám: 615

  • PhD fokozat diploma száma: 0064/2007.

  • Nemzetközi Europsy diploma száma: 0015

  • Mediátori képesítés, igazolvány szám:  002298/1

  • Vezetői coaching pszichológusi képesítés: MCPE-HACLC068.

Pszichológiai tanácsadás skype-on dr. Ritter Andreával

Ma a világ minden sarkában élnek magyarok. Sokan mennek el a Magyarországból napjainkban is, és keresnek új életteret maguknak. Van, akit a szükség, van, akit a kalandvágy hajt, és indul útnak. Mikor valaki erre vállalkozik, a legtöbb esetben nem számol ennek lelki terheivel. Nem jut eszébe, mennyire fog hiányozni a család, rászakad-e a magány, milyen feladatok elé állítja az új kultúrába való beilleszkedés, milyen lesz a párkeresés, a családalapítás. Aki elmegy, sok ilyen kérdéssel találkozhat, ami pszichés megterheléssel járhat. A nyelvi gátak mellett az eltérő kulturális tapasztalatok is megakadályozzák az illetőt abban, hogy megfelelő szakembert keressen magának. A skype egy nagyon jó áthidaló megoldás, aminek segítségével anyanyelvén, magyarul kaphat valaki szakszerű támogatást lelki gondjaira. A tapasztalatok nagyon jók ezzel a fajta tanácsadással kapcsolatban. Gyors, költséghatékony és hatásos módszer arra, hogy könnyebb legyen valakinek megoldania pszichés kérdéseit. Egy speciális, az emigráció okozta tipikus lelki terheket figyelembe velő néhány alkalmas tanácsadást dolgoztam ki, amely önismereti és coaching elemeket egyaránt tartalmaz.

PIPAhíradó!

A Primus Inter Pares (PIPA) Alapítvány 2016-ban megkapta közhasznú fokozatát. 

Kérjük támogassa tevékenységünket adományozással vagy 1%-kának felajánlásával! 

Új számlaszámunk: PIPA Alapítvány: 16200010-10057144 Magnet Bank. 

 

A PIPA Alapítvány ezentúl nemzetközi jelleggel működik. 

Új kuratóriumi tagjai:

 

Dr. Ritter Andrea - elnök

Szőts Ildikó  - kuratóriumi tag

Berkes István – kuratóriumi tag

A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója hivatalosan is tiltakozott a Magyarországon megrendezett „Tágító perspektívák az azonos neműek iránti vonzódáshoz” című konferencia megrendezése ellen.

Az LMBTQ Szekció állásfoglalása elérhető: ITT

A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója az Amerikai Pszichológiai Társaság és az Arcus Foundation támogatásának köszönhetően magyarul is megjelentette az

 

Gyakorlati útmutató a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és gender nonkonform kliensekkel folytatandó pszichológiai munkához

További információk elérhetők: ITT

coming out krízis tanácsadás családterápia párterápia önismeret beilleszkedési problémák pszichés tünetek csoportterápia szakemberképzés coach hozzátartozók mediátor meleg mediáció tinédzser tanácsadás gyermekvállalás gyermekpszichológus

 

Ritter Andrea nemrég megjelent könyvéről, a Melegekről, cikk jelent meg a Humen Magazinban.

 

 

A PIPAhíradó!

A Válzoás Rendelő és az LMBT Tanácsadó Központ munkatársai által létrehozott Primus Inter Pares Alapítvány megkezdte működését!

LMBT történeti Hónap előadás!

Ritter Andrea február 11-én az LMBT Történeti Hónap keretében előadást tartott Leszbikus feminista forradalom a pszicholanalízisban címmel.

Szupervíziónk két éve indult! 

 

 

LMBTQ továbbképzés a

Vadaskert Kórházban

 

Ritter Andrea továbbképzést tartott a 

Vadaskert Alapítvány Gyermekpszichiátriai

Osztályán.

MEGJELENT! 
 Melegek - Ismeretlen ismerősök a 21. században címmel megjelent Dr. Ritter Andrea könyve, amelyet Június 12-én a 85. Ünnepi Könyvhéten személyesen is dedikál a Corvina sátornál. Szeretettel várunk minden Érdeklődöt! 
 
Oscar Wilde-ot a 19. század végén homoszexualitásáért még börtönbe csukták, Magyarországon a melegség 1961-ig számított bűncselekménynek. A homoszexualitás az üldözéstől lassan megszabadul, a betegség felfogástól azonban csak 1973-ban, amikor a pszichiátriai diagnosztikai kézikönyvben már nem szerepelt diagnózisként. A társadalmakat mindig is foglalkoztatta az azonos neműek szerelmi kapcsolata. Mára egyre több művészeti alkotás választja tárgyául ezt a témát, miközben az emberek közül sokan prüdériával fordulnak el még attól is, hogy gondolkodjanak rajta. Arról pedig még kevesebbet tudnak, hogy milyen lelki folyamatok dolgoznak mögötte. Fontos, hogy Magyarországon is mind többen legyenek tisztában azzal, miként gondolkodnak ma erről a nagyvilágban, mit mondanak róla a társadalomtudományok, hogy egyáltalán mit jelentenek az alapfogalmak.
Ez a tanulmánykötet azokról szól, akik a heteroszexualitástól eltérő orientációval élnek: a leszbikusokról, melegekről, biszexuálisokról, transzneműekről és queerekről, akiket összefoglalóan LMBTQ embereknek neveznek. Magyarországon ez az első olyan pszichológiai szakkönyv, amely széleskörűen föltárja a homoszexualitás lelki és társadalmi oldalait. A szerző a modern pszichológiai magyarázatokat fölhasználva a közép-európai világra alkalmazza ismereteit. Pszichoanalitikus tudásával nézi és írja le a kérdéssel kapcsolatos lelki jelenségeket, de saját gondolatait is hozzáfűzi. A tanulmányok hangja sokszor tudományos, de a szakemberek, az érintettek és azok hozzátartozói is okulhatnak belőle. A könyv szakmai érvekkel segíti az előítéletek lebontását. Célja, hogy hozzásegítse a társadalom tagjait ahhoz, hogy szabadabban tekintsenek a különböző szexuális orientációkkal élőkre. 
A tanulmánykötet szerzője Dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának megalapítója és elnöke, az Amerikai Pszichológiai Társaság nemzetközi LMBT hálózatának magyarországi képviselője, az LMBT Tanácsadó Központ megalapítója.

 

 

A PeMel minden érdeklődőt szeretettel vár induló könyvbemutató sorozatának első állomására:

Ritter Andrea: Melegek - Ismeretlen ismerősök a 21. században

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent kötetben a szerző, Dr. Ritter Andrea klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának megalapítója és elnöke arra vállalkozott, hogy a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációk lelki, társadalmi oldalait feltárja, és tudományos érvek és
terápiás tapasztalatok felsorakoztatásával az eltérő szexuális orientációkkal kapcsolatos téves hiedelmeket és előítéleteket lebontsa.
A könyvről, valamint a témával kapcsolatban a szerzővel Dr. Borgos Anna, az MTA Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa beszélget. 
A vendégeket köszönti, és a témát felvezeti, Dr. Molnár Adrienn pszichiáter, a PeMeL tagja.
A részvétel mindenki számára díjmentes.
A könyv a szerzőtől a helyszínen megvásárolható.

 

 

 

 

Primus Inter Pares (PIPA) Alapítvány​

A Változás Rendelő munkatársai alapítányt hoznak létre,

 

 

azért, hogy a társadalom hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő és kisebbségi csoportjait támogassa,

 

segítse a különbségek felszámolását,

 

alakítsa a társadalom véleményformálását.

 

 

Ígérjük, minden tudásunkat felhasználva igyekezni fogunk, hogy ezt megtegyük!

 

 

 

coming out krízis tanácsadás családterápia párterápia önismeret beilleszkedési problémák pszichés tünetek csoportterápia szakemberképzés coach hozzátartozók mediátor meleg mediáció tinédzser tanácsadás gyermekvállalás gyermekpszichológus

 

Minden elvégzett feladat egy PIPA a feladatok között,

amely a Világ jó rendjét szolgálja...

 

coming out krízis tanácsadás családterápia párterápia önismeret beilleszkedési problémák pszichés tünetek csoportterápia szakemberképzés coach hozzátartozók mediátor meleg mediáció tinédzser tanácsadás gyermekvállalás gyermekpszichológus
coming out krízis tanácsadás családterápia párterápia önismeret beilleszkedési problémák pszichés tünetek csoportterápia szakemberképzés coach hozzátartozók mediátor meleg mediáció tinédzser tanácsadás gyermekvállalás gyermekpszichológus

 

Ritter Andrea interjút adott Melegek című könyvéről a KLUB rádiónak.

A beszélgetés a képre kattintva meghallgatható!

 

 

Ritter Andrea interjút adott Melegek című könyvéről az INFOrádiónak.

A beszélgetés a képre kattintva meghallgatható!

 

2013 májusában alakult meg a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekciója azzal a nem titkolt szándékkal, hogy két fontos szakmai alapvetést tegyenek általánossá a klinikai pszichológiai gyakorlatban, vagyis a pszichoterápiákon. Az első szerint semmilyen módszertanilag elfogadható empirikus tudományos eredmény nem áll rendelkezésre, ami alátámasztaná a homoszexuális vágyakat heteroszexuálisba fordító terápiák sikerességét. A másik pedig kimondja, hogy a homoszexualitásnak nincs köze semmiféle pszichiátriai kórképhez. A szekció vezetője, Ritter Andrea ebben a szellemben jelentetett meg kiváló tanulmánykötetet a Corvina gondozásában.

A Melegek című pszichológiai tanulmánykötet mindazokról szól, akik a heteroszexualitástól eltérő orientációval rendelkeznek. Hazánkban ez az első pszichológiai szakkönyv, ami széleskörűen feltárja a homoszexualitás lelki és társadalmi oldalait, motivációit, körülményeit és következményeit. Ritter Andrea könyvében korszerű pszichológiai ismereteket és magyarázatokat felhasználva a magyarországi és ezzel együtt a közép-európai helyzetről ad átfogó képet. A szerző praxisából szerzett pszichoanalitikus tudásával szemléli és teszi közzé a melegséggel kapcsolatos lelki jelenségeket, ugyanakkor saját meglátásainak, egyéni gondolatainak is tág teret ad – ezzel téve színessé és könnyen befogadhatóvá a kötetet.

 

A kiadvány nyolc fejezeten keresztül tárja elénk a jelenséghez kapcsolódó kérdésköröket és ismereteket. Érthető és olvasmányos fogalommagyarázattal indít, majd górcső alá veszi az előbújást mint meghatározó és sokszor rettegett életeseményt, és a szorosan ehhez tartozó, a coming outhoz esetlegesen kapcsolódó krízis kezelésében is irányt ad. Két tanulmányban is terítékre kerül a homoszexualitás felfogásának változása: társadalmi értelemben és a pszichoanalitikus elméletben. Lebilincselő sorokban elmélkedik a szerző a melegséghez kapcsolódó egyik legfontosabb kérdésről: minek köszönhető, mi okozza vagy váltja ki az azonos nemhez való vonzalmat. Egy érdekes jelenségre is felhívja a figyelmet ezzel kapcsolatban: férfiak és nők eltérő válaszokat adnak fenti kérdésre. Általánosságban elmondható, hogy a férfi homoszexuálisok veleszületett és változtathatatlan tulajdonságként tekintenek szexuális orientációjukra, miközben a leszbikusok saját identitásuk kifejlődését sokkal inkább az életük során szerzett, fokozatosan kifejlődött jellemvonásnak gondolják. A szerző egyik felfogás mellett sem tesz hitet, ugyanakkor Ritter Andrea utolsó tanulmányában egyértelművé teszi, hogy pszichoanalitikai értelemben csakis az affirmatív, azaz a támogató terápia vezethet tartós és lelki válsággal küzdő személy számára kielégítő eredményre.

 

A könyv ajánlójával ellentétben a tanulmányok hangvétele a szó nemes értelmében egyáltalán nem tudományos. Élvezhető és tanulságos olvasmányként szolgálhat nem csupán a szakemberek, hanem az érintettek és azok hozzátartozói számára is. Ideális esetben pedig a heteroszexuálisoknak, azon belül is a homofób csoportoknak is értékes ismereteket nyújthat. A könyv célja, hogy segítse az előítéletek lebontását és hogy hozzásegítse a társadalom tagjait ahhoz, hogy szabadabban tekintsenek a különböző szexuális orientációkra. Kár, hogy ezen célkitűzésnek nem tud majd megfelelni, hiszen nehéz elképzelni olyan, a melegekkel szemben előítéletes személyt, aki a könyvesbolt polcáról majd pont ezt az egyébként kiváló könyvet emelné le. Kívülről látni és ezáltal jobban megismerni önmagunkat azonban kétségkívül kiváló kikapcsolódás lehet!

 

A Humen Fesztiválon debütál az LMBTQ Tanácsadó Központ!

 

Most kiderül, mivel foglalkozik a Központ, kik az alapítói, mik a céljaik.

 

További részletek az eseményről: 

További információk, részvételi feltételek az eseményről:

 

Igazi mérföldkövet jelent az LMBTQ Tanácsadó Központ létrejötte, mely sokszínűen támogatja és kutatja a magyar LMBTQ-közösséget. De hogyan jött létre a központ, kik a képviselői és hogyan segíthetnek még jobban? A tanácsadó központ pszichológusai, mediátorai és jogásza most minden kérdésre válaszolnak az eseményen, a Humen Feszt keretein belül bemutatkozva.

 

A RÉSZVÉTEL REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, A JELENTKEZÉSEKET AZ INFO@HUMENMAGAZIN.COM E-MAIL CÍMEN VÁRJUK!

A MAXIMÁLIS LÉTSZÁM 15 

Meghívott szakértők:
Dr. Ritter Andrea pszichológus, a Központ létrehozója és vezetője
Indries Krisztián pszichológus, szomato-terapeuta
Rotterhoffer Ágota mediátor, coach
Dr. Zachar-Illés Tamás, jogász, konfliktuskezelő tanácsadó
Lászlóffy Júlia pszichológus, családterapeuta-jelölt

Először mutatkozik be a nemrégen alakult LMBTQ Tanácsadó Központ szakértői csapata. 
Meghallhatjátok: 
- a központ alakulásának történetét, 
- milyen sokirányú tevékenységet folytatunk, 
- miként képezzük a munkatársakat arra, hogy jó helyre kerüljetek, ha szükségetek van rá, 
- lelki támogatókként mit gondolunk az LMBTQ emberek életének megsegítéséről, 
- mire jók a család- vagy párterápiák 
- egyéb modern konfliktuskezelő eljárások ebben az egyedi, nektek annyira fontos vonatkozásban.

Meghallgatunk Titeket, hogy szerintetek mire van szükségetek, és lesz interaktív játék is.

 

További részletek megtalálhatók a facebook eseménynél:

 

https://www.facebook.com/events/446698605432058/

coming out krízis tanácsadás családterápia párterápia önismeret beilleszkedési problémák pszichés tünetek csoportterápia szakemberképzés coach hozzátartozók mediátor meleg mediáció tinédzser tanácsadás gyermekvállalás gyermekpszichológus
bottom of page